Joskus yksinkertaisimmat ruoat ovat kaikista parhaita. Syksyn saapuessa Suomen metsistä nousee kullanvärisiä kanttarelleja ja nyt ne pääsevät arvoiseensa seuraan, luomuemmervehnäpuuron päälle. Kun raaka-aineet ovat laadukkaita, ei tarvita monimutkaista ruoanlaittoa tai pitkää kauppalistaa.

Tällä puurolla voi osallistua syyskuun 6. päivä järjestettävään luomupuuron maailmanennätykseen. Tai sitten voit kehitellä ihan oman luomupuuroreseptin! Syö ennätyspäivänä annos luomupuuroa ja lähetä siitä kuva #luomupuuronME joko Instagramiin, Twitteriin tai Facebookin LuomupuuronME (virallinen) -tapahtumansivulle. Sinut lasketaan ennätyksentekijäksi ja osallistut 100 euron ruokakauppalahjakortin arvontaan.

Luomuemmerpuuro ja kanttarellihöystö

(2 annosta)

5 dl vettä
puolikas luomukana- tai luomukasvisliemikuutio
2 dl kokonaisia luomusuurimoita (esim. emmervehnä tai speltti)

n. 100 g eli 3-4 dl tuoreita kanttarelleja (luomusertifioitua, jos saatavilla)
1 pieni luomusipuli
1 luomuvalkosipulinkynsi

50 vahvaa luomujuustoa
1 dl luomukevytmaitoa
1 tl kuivattua luomutimjamia (tai 1 rkl tuoretta hienonnettuna)

reilu nokare luomuvoita
ripaus suolaa
¼ tl luomumustapippuria
¼ luomusitruuna

1. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon puolikas liemikuutio sekä suurimot. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta n. 25 minuuttia.

2. Suurimoiden kiehuessa esivalmistele sienet: puhdista tarvittaessa ja puolita isoimmat. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta juusto ja nosta raaste syrjään.

3. Kun suurimot ovat kypsiä ja vesi imeytynyt, sekoita joukkoon maito, juustoraaste ja timjami. Sammuta levy ja jätä puuro hautumaan kannen alle. Seos saa jäädä kermaisen kosteaksi.

4. Ruskista paistinpannussa nokare voita ja kuullota sipulia, valkosipulia ja kanttarelleja muutamia minuutteja, kunnes sienistä on haihtunut nestettä. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippurilla.

5. Kokoa annos: alle kermaista puuroa, päälle paistettua kanttarellihöystöä. Koristele sitruunaviipaleella ja halutessasi tuoreilla yrteillä.

 

Kuva ja ohje: Hanne Ahonen / Pro Luomu