Elokuu tarkoittaa monille lapsille siirtymistä takaisin päiväkotiarkeen ja koululaisille paluuta pulpetteihin. Pimenevässä syksyssä on kuitenkin luvassa jotain, joka saa hymyn jokaisen lapsen ja nuoren kasvoille. Syyskuun 6. päivä tehdään nimittäin koko Suomessa yhteinen luomupuuron maailmanennätys! Valtava määrä päiväkoteja ja kouluja on jo ilmoittanut tarjoavansa ennätyspäivänä luomupuuroa, joten iloisia puurotempauksia on luvassa ympäri maata.

Ennätyksessä mukana pienet ja isot etelästä pohjoiseen

Kunnat, kaupungit ja ruokapalvelulaitokset ovat suorastaan rynnineet mukaan luomupuuron maailmanennätykseen.  Elokuun alkuun mennessä ennätyksen tekijöiksi on ilmoittautunut yli 1000 päiväkotia, reilut 700 peruskoulua ja lukiota sekä yli 150 ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen toimipistettä. Yhteensä tämä tarkoittaa yli 200 000 puuroannosta. Uusia ennätykseen osallistuvia tahoja tulee jatkuvasti, ja mukaan pääsee helposti ilmoittautumislomakkeen kautta.

Luomupuuroa syödään päiväkodeissa ja kouluissa noin sadalla eri paikkakunnalla. Esimerkiksi Palvelukeskus Helsinki ahkeroi ennätysluomupuuroa yli 300 päiväkotiin eli 12 000 pikkupiltille. Pohjoisen puolta pitää muun muassa Rovaniemen kaupunki, jossa ennätyksen makuun pääsee 9800 lasta ja nuorta. Tampere ja Turku ottavat mittaa toisistaan, sillä molemmissa päästään kruunaamaan noin 25 000 nuorta maailmanennätyksentekijää. Useat pienemmätkin kunnat ovat järjestäneet luomupuuroa kaikkiin päiväkoteihinsa ja kouluihinsa.

Lapset ovat itse puurokauhan varressa

Suurten toimijoiden lisäksi haluamme ylpeinä esitellä myös pienempiä ennätyksen tekijöitä. Muun muassa joukko kotitalousopettajia on ilmoittanut luokkansa mukaan. Lapset pääsevät itse tutustumaan luomuun sekä puuron keittämisen saloihin esimerkiksi Vantaan Hämeenkylässä, Lopella, Vehmaan Vinkkilässä ja Kaustisilla. Myös useita yksityisiä steinerkouluja ja -päiväkoteja on innostunut ennätyspuurolle.

-Kotitalousluokassa keitetään puuroa ja sitä tarjotaan kaikille koulun 300 oppilaalle, kotitalouden lehtori ja vararehtori Auli Pulli kertoo Lopen yläkoulun ja lukion suunnitelmista ennätyspäivänä.

Pienelläkin joukolla saadaan aikaan sydämellisiä tempauksia. Oulun kaupungin Nuorten pajakeskuksen suunnitelmissa on tarjota aamulla luomupuuroa 80 nuorelle ja henkilökunnalle. Forssan ammatti-instituutissa 200 nuorta pääsee lusikoimaan ennätyspuuroa. Peimarin koulutuskuntayhtymä Varsinais-Suomessa aikoo toteuttaa puurobaarin lounaalle omissa toimipisteissään.

Harjoittelu takaa rutinoidun suorituksen syyskuussa

Maailmanennätyksen tekeminen vaatii tietenkin rautaista kuntoa ja kovaa harjoittelua. Esimerkillistä valmistautumista on osoittanut esimerkiksi Lapualainen päiväkoti Mimilii, jossa syödään 9300 annosta luomupuuroa vuodessa. Tottuneet luomupuuronsyöjät eivät varmasti kärsi ramppikuumeesta varsinaisena ennätyspäivänäkään! Luomupuuroennätys voi myös inspiroida hauskoihin ja luoviin suorituksiin, kuten Mimiliin tekemä puuroruno osoittaa:

Iso kattila täytyy ensin löytyä. Luomumerkin puuropaketista lapsetkin jo tunnistaa.
Haudutus ja sekoitus!
Suola ei voi jäädä puurosta pois,
muuten se ei maistua vois.
Tilaamme vain luomuisat parhaat aineet,
pois on siten kokin paineet.
Puurolla jaksaa luistella ja laskea.
Niinpä kotiin kerrotaan päivän hurjat opit ja ilot.
LUOMUPUUROSSA ON VOIMAA!

Jos jäät ennätyspäivänä ilman luomupuuroa koulussa, päiväkodissa tai työpaikalla, ennätyksen voi tehdä myös kotikeittiössä! Syömällä 6.9. annoksen luomupuuroa ja jakamalla siitä kuvan Instagramissa, Twitterissä tai Facebookin luomupuuronME-tapahtumassa merkinnällä #luomupuuronME osallistumisesi lasketaan mukaan ennätykseen.

Teksti: Hanne Ahonen / Pro Luomu ry
Kuva (lapset pöydän ääressä) ja runo: Mimilii ky
Kuva (lapsi ja marjapuuro): Pro Luomu ry