Mikä tekee puurosta puuron? Viljaa voi haudutella puuroksi liedellä tai kypsentää uunin lämmössä. Toiset vannovat nopean mikropuuron nimeen. Tuorepuuro ei vaadi kypsennystä lainkaan. Mutta voisiko puuro olla myös donitsi? Luomupuuron maailmanennätyspäivänä ainoa vaatimus on, että puuro on luomua.

Kun yhdistetään puuro ja donitsi, syntyy tietenkin punitsi! Viime vapun hitti olivat pellillä kypsennetyt donitsit ja nyt donitsipelti pääsee jälleen käyttöön! Jos et omista donitsipeltiä, onnistuu punitsien kypsennys esimerkiksi pinnoitetulla metallisella muffinipellillä tai paistinpannulla pannukakkujen tapaan.

Nopeatekoiset luomupunitsit sopivat vaikkapa aamupalaksi, sillä ne tehdään donitsitaikinan sijaan luomukaurapuurosta. Ne ovat myös loistava tilaisuus hyödyntää edellisen päivän ylijäämäpuurot! Punitsit maistuvat kookokselta ja ne nautitaan kesän ykkösherkun eli luomumansikoiden kera.

Luomukookospunitsit ja mansikat

(6 donitsia)

n. 4 dl valmista luomukaurapuuroa
(tai 1,5 dl luomukaurahiutaleita, 2,5 dl luomukevytmaitoa, 0,25 tl suolaa)
2 rkl luomukookoshiutaleita
2 pientä luomukananmunaa
n. 1 rkl luomukookosöljyä vuoan voiteluun

donitsipelti, jossa on ainakin 6 koloa

Tarjoiluun:
paksua luomujogurttia
luomuhunajaa tai luomukookossiirappia
luomumansikoita

1. Valmista uusi puuro tai käytä edellisen päivän kaurapuuroa. Notkista tarvittaessa edellisen päivän puuroa tilkalla maitoa tai vettä.
2. Esilämmitä uuni 225 °C asteeseen.
2. Sekoita jäähtyneen puuron joukkoon kookoshiutaleet ja kananmunat.
3. Voitele donitsipellin kolot kookosöljyllä. Kaada puuro koloihin.
4. Paista uunin ylätasolla 15 minuuttia.
5. Tarjoile jogurtin, hunajan ja mansikoiden kera.

Vinkki! Jos et omista donitsipeltiä, punitsitaikinan paistaminen onnistuu myös paistinpannulla öljyssä.
Paista taikinasta 6–8 pientä pannukakkua ja käännä lastalla varovasti paiston puolivälissä.

Ohje ja kuvat: Hanne Ahonen / Pro Luomu