Kesä on taas täällä ja luonnon omat villiyrtit ovat parhaimmillaan! Tässä ohjeessa kuusenkerkistä sekä marjojen lehdistä valmistetaan makea liemi, jossa luomumarjat saavat maustua yön yli. Metsänmakuinen marjasalaatti tarjoillaan luomutalkkunapuuron kera.

Luomutalkkunaa valmistetaan esimerkiksi speltistä, kaurasta ja ohrasta. Talkkuna on vanha suomalainen perinnejauhovalmiste, jonka raaka-aineet ja lisukkeet hieman vaihtelevat paikkakunnan mukaan. Tällä kertaa talkkunajauho sekoitetaan luomupiimään mutta voit käyttää myös jotakin muuta hapanmaitovalmistetta.

Metsänmakuinen marjasalaatti ja luomutalkkunapuuro

(3 annosta)

1 dl alkukesän kuusenkerkkiä
1 dl vadelman-, mustaherukan-, puolukan-, mustikan tai metsämansikan tuoreita lehtiä
0,5 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl luomusokeria
3 dl luomumarjoja saatavuuden mukaan (pakastemarjatkin käyvät)
1,5 dl luomutalkkunajauhoa
3 dl luomupiimää (jogurtti, viili tai rahkakin käy)

Edellisenä iltana:

1. Poimi villiyritit puhtaasta paikasta. Muista pyytää maanomistajan lupa kuusenkerkkien keräämiseen.
2. Pane kevyesti huuhdellut villiyrtit lasin pohjalle ja kaada päälle sokeri sekä kiehuva vesi. Painele seosta lusikalla, jotta lehdet hieman rikkoutuvat ja antavat paremmin makua. Anna seoksen jäähtyä ja maustua 2-3 tuntia.
3. Pane marjat laakealle lautaselle ja purista villiyrteistä käsin kaikki neste marjojen päälle. Marjat saavat maustua liemessä yön yli.

Aamulla:

4. Sekoita talkkuna ja piimä keskenään. Koristele annos metsänmakuisella marjasalaatilla.

 

Ohje ja kuvat: Hanne Ahonen / Pro Luomu