Tämä puuro on todellista slow foodia, sillä se hautuu kuin itsekseen yön aikana uunissa. Aamulla puuron pinnalle lisätään luomuomenasiivuja ja makoisia mausteita, ja pian perhe herää hurmaavaan uuniomenoiden tuoksuun.

Uunipuuroon sopivat erinomaisesti luomuperinneviljat kuten speltti tai emmervehnä, joita viljellään Suomessa. Omenamehu antaa kokojyväpuurolle luonnollista makeutta ja makua. Meheväksi hautunut luomupuuro on jokaisen kipinämikon suosikki, sillä tämän puuron vuoksi ei tarvitse menettää yöuniaan ja vahtia uunia!

Kipinämikon omenainen luomuspelttiuunipuuro

(6 annosta)

reilu nokare luomuvoita vuoan voiteluun
1 l vettä
0,5 l tuorepuristettua luomuomenatäysmehua
2,5 dl luomuspelttihelmiä
2 tl suolaa
2 luomuomenaa
1 tl luomusokeria
2 tl luomukanelia
0,5 tl luomuvaniljajauhetta tai 1 tl luomuvaniljasokeria

tarjoiluun luomumaitoa

Illalla:

  1. Voitele noin 3 litran suuruinen uunivuoka voilla. Mittaa vuokaan vesi, omenamehu, spelttihelmet ja suola. Sekoita kevyesti.
  2. Kypsennä puuroa 100 °C asteessa uunin alimmalla tasolla yön yli eli noin yhdeksän tuntia.

Aamulla:

  1. Ota puuro uunista ja nosta uunin lämpötilaa 250 °C:een.
  2. Siivuta puuron pinnalle 2 omenaa. Sekoita keskenään sokeri, kaneli ja vanilja. Levitä seos omenoiden päälle.
  3. Jatka puuron kypsentämistä uunin keskitasolla puoli tuntia, kunnes omenat pehmenevät.
  4. Anna valmiin puuron levätä hetki ja tarjoa kylmän luomumaidon kera.

Ohje ja kuvat: Pro Luomu / Hanne Ahonen